comunicat [imas]

18 noiembrie 2021

Comunicat adresat Domnului Deputat Mihai Popșoi (Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova) și altor actori politici1

Compania [imas] a publicat rezultatele studiului Barometrul socio-politic, noiembrie 2021, rezultate care pot fi consultate și pe site-ul imas. Am dori să facem unele precizări cu privire la reacția Dlui. Mihai Popșoi, Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. 

  1. Din punctul de vedere emis printr-o postare pe o rețea de socializare de Dl. Mihail Popșoi, noi înțelegem că rezultatele publicate nu corespund așteptărilor dumnealui.Dacă a parcurs rezultatele studiului, credem că domnul deputat ar fi trebuit să observe că ele, în primul rând, nu corespund așteptărilor cetățenilor pe care aceștia și le-au făcut în perioada pre-electorală. Pentru a clarifica mai multe aspecte ce țin de rezultatele acestui sondaj, îl invităm pe domnul deputat la o dezbatere publică, unde să fie invitați reprezentanții mass media și ai societății civile. Echipa [imas] este oricând pregătită pentru această dezbatere și avem rugămintea ca această invitație să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate. Asta dacă într-adevăr domnul deputat are întrebări și nu a fost doar o răbufnire emoțională sau o încercare se a se afirma în interiorul formațiunii politice din care face parte. Așteptăm răspunsul domnului deputat și ne vom ocupa de toate aspectele organizatorice, imediat ce domnul deputat poate include această dezbatere în agenda dumnealui. Dacă nu veți răspunde acestei invitații, înseamnă că nu aveți ce contesta în datele expuse și vă solicităm să vă exprimați scuze publice la adresa echipei noastre și în fața cetățenilor, în general, cetățeni care v-au transmis prin intermediul acestui instrument de cercetare punctul lor de vedere. 
  1. Până la convenirea unei date pentru o dezbatere publică, îl invităm pe domnul deputat la sediul companiei noastre pentru a studia în detaliu baza de date, modul în care s-au colectat și verificat datele, alte proceduri de lucru utilizate etc. Va fi o bună oportunitate pentru a răspunde la toate întrebările pe care domnia sa le are. 
  1. Cu privire la portofoliul de clienți, dorim să precizăm că peste 70% dintre aceștia sunt companii și ONG-uri internaționale, inclusiv parteneri care sprijină Republica Moldova. Acești parteneri ne-au solicitat expertiza în ultimii 20 de ani, adică cu mult timp ca domnia sa să intre în politică. Cea mai mare parte a studiilor noastre o reprezintă studiile de piață, cele sociale și studiile media. Componenta de studii socio-politice reprezintă mai puțin de 15% din activitățile noastre de cercetare și, de-a lungul timpului, cei care ne-au solicitat serviciile au fost politicieni și partide din spectrul de stânga, centru și dreapta. Printre clienții noștri au figurat și mai mulți politicieni care acum fac parte din PAS, persoane care nu contestau rezultatele și constatau de fiecare dată precizia lor. Vă rugăm să comparați rezultatele estimărilor sondajelor [imas] și ale altor companii versus rezultatele înregistrate la alegerile din ultimii ani (mai josj sunt câteva mostre, iar dacă ne solicitați, va putem furniza și altele, din ani mai îndepărtați). Sperăm că aceste date factuale vă fac să înțelegeți că indiferent de numele beneficiarului, de-a lungul timpului, compania imas a prezentat întotdeauna rezultate așa cum au fost ele colectate, iar precizia și calitatea lor este un etalon pe această piață. Tot în materialele atașate puteți constata cât de eronate ca și capacitate de estimare au fost unele sondaje promovate intens de politicienii PAS, inclusiv de doamna Președinte Maia Sandu, sondaje care au înregistrat abateri considerabile atât la alegeri parlamentare, cât și la cele prezidențiale. Mai mult chiar, ținem să vă reamintim că inclusiv dvs. distribuiați pe Facebook rezultatele sondajelor socio-politice realizate de [imas], iar acest lucru s-a întâmplat înainte de alegerile Parlamentare din acest an. E drept că atunci rezultatele erau pe gustul dvs. și arătau formațiunea PAS în fruntea clasamentului. 
  1. Pentru noi, astfel de reacții nu reprezintă o noutate și, din păcate, ne-am mai confruntat cu abordări de acest tip. Compania [imas] recomandă politicienilor sa aibă respect față de opinia cetățenilor/alegătorilor, fie că este vorba de cei intervievați în sondaje sau alții. Considerăm mult mai benefică citirea cu atenție și pricepere a datelor sociologice, acceptarea realităților și elaborarea de măsuri care să îndrepte ce nu merge bine. Una din speranțele legate de noua putere politică este ca decidenții să evolueze de la modul primitiv în care cu mai mulți ani în urmă erau tratate datele din sondajele de opinie și să le citească cu maturitate. 
  1. Legat de piața sondajelor de opinie, compania noastră a fost și rămâne fermă pe poziția de a discuta fenomenele de pe această piață, de a participa la dezbateri privind o eventuală reglementare a domeniului, inclusiv a studiilor ce țin de ziua alegerilor (cele de tip exit-poll). Considerăm că toate propunerile noastre și ale altora vor contribui la ridicarea nivelului de calitate și la credibilizarea acestui domeniu. De ce nu, chiar dvs. ați putea fi inițiatorul și deschizătorul unui astfel de drum. Din partea noastră, ați avea toată susținerea. 
  1. Directorul companiei [imas] – Doru Petruți nu a fost și nu este angrenat în nici o activitate politică, nu are calitatea de membru de partid și nu a deținut/nu deține nici o funcție în vreo formațiune politică. Are însă o profesie. Cea de sociolog. Și a lucrat și lucrează într-un singur loc. La [imas]. De 20 de ani. 
  1. Întreaga echipă [imas] este onorată de atenția pe care ne-o acordați și că urmăriți inclusiv postările pe site-urile de socializare. Noi ne manifestam speranța că nivelul Dvs. de discurs (de limbaj) se va ridica în scurt timp la nivelul funcției pe care o ocupați, aceea de Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Noi suntem oricând deschiși spre comunicare, eficientă și transparentă, nu doar pentru situațiile informale când ni se cere confirmarea tendințelor înregistrate în studiile interne PAS, studii pe care vă încurajăm pe dvs. și colegii dvs. să le faceți publice. 

 

Cu prietenie, 

echipa [imas]

 

 

Toate noutățile