[bsp] decembrie 2017

12 decembrie 2017

[bsp] - barometrul socio-politic este un sondaj național realizat în perioada 27 noiembrie - 7 decembrie 2017 pe un eșantion de 1101 respondenți cu eroarea maximă de eșantionare de ± 3%. Comanditarul sondajului: Partidul Democrat din Moldova

 

direcție: chiar dacă tabloul general rămâne negativ, mai mulți indicatori înregistrează trenduri pozitive: direcția în care se îndreaptă lucrurile este considerată bună de 22%, raportul dintre optimiști (30%) versus pesimiști (23%) este unul pozitiv, iar încrederea Guvernului a depășit și ea pragul celor 20% (21% in acest sondaj).

măsuri: mai multe teme au ajuns la cetățeni și ele au fost recepționate pozitiv: programul “Prima Casă” (81% din cei care au auzit de acest program îl consideră o inițiativă bună), 80% apreciază stoparea închiderii școlilor.

vector: asistăm la o cifră record de 60% privind dorința de aderare la Uniunea Europeană - este cel mai ridicat procent înregistrat în ultimii ani, optiunea privind Uniunea Euroasiatică fiind la peste 15% distanță.

politicieni: clasament neschimbat la vârf, dar schimbat semnificativ în privința procentelor: Igor Dodon - 36%, Maia Sandu - 33%, Pavel Filip - 33%;

partide: în 2016, partidul aflat la guvernare (PDM) înregistra circa 4%-5% intenție de vot. Constant, pe parcursul lui 2017, PDM a ajuns la 8-9%, iar agenda din ultimele două luni au dus partidul la 12% din preferințele electoratului. Partidele de opoziție înregistrează stagnări sau scăderi considerabile - sondajul curent arata un PSRM la 25%, PAS la 16%, iar Platforma DA la 6%, restul formațiunilor fiind la limită sau sub pragul electoral.

 

Toate noutățile