comunicat [imas]

16 decembrie 2017

comunicat [imas]: șantaj și amenințări din partea unor reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova

[imas] a acceptat întotdeauna publicarea unui sondaj cu datele exacte care au rezultat în urma cercetării și doar în situația în care beneficiarul studiului și-a asumat public rolul de comanditar. În ultimii ani, ați remarcat probabil o frecvență foarte scăzută de publicare a sondajelor [imas], chiar dacă în portfoliul nostru de clienți s-au numărat partide și politicieni importanți sau ONG-uri locale/internaționale de renume. Decizia de publicare a sondajelor nu aparține casei de sondaj, ci beneficiarilor acestor studii. Compania [imas] nu a ascuns niciodată faptul că a lucrat și va lucra pentru orice companie, organizație, partid sau politician care îi va solicita expertiza inclusiv pe domeniul socio-politic, audiențe, studii sociale sau de piață. O facem cu aceeași pasiune și profesionalism, indiferent cine ne solicită serviciile. Suntem însă responsabili doar de produsul sociologic și nu de deciziile care se iau după efectuarea studiilor. În acest an, au fost publicate trei sondaje sub brandul [imas] în lunile mai, iulie și decembrie; comanditarul acestora a fost Partidul Democrat din Moldova, iar această informație a fost făcută publică, spre surprinderea multora. Este un contract amplu de cercetare ce respectă legislația Republicii Moldova, contract ce presupune inclusiv plata tuturor taxelor și impozitelor aferente. 

 

Vă reamintesc că [imas] este cea mai experimentată companie de cercetare, cu peste 17 ani de activitate în Republica Moldova și 25 de ani în România. Avem o infrastructură ultra-modernă și foarte puternică: zeci de computere la sediul central din Chișinău, peste 300 tablete, 11 automobile proprii și multe altele închiriate. Zeci de angajați full-time și peste 500 de persoane care au fost angajate și plătite pe parcursul acestui an. Suntem singura companie de cercetare din Republica Moldova care verifică 100% din chestionarele aplicate prin modalități extrem de sofisticate. Peste 70% din cifra noastră de afaceri este asigurată de companii și organizații străine. 

 

Oricine ne poate vizita și afla mai multe despre activitatea noastră, despre procedurile de lucru și calitatea datelor pe care le putem furniza, despre portofoliul nostru sau orice alte elemente de interes. Suntem întotdeauna deschiși să răspundem la întrebările care apar pe marginea studiilor realizate de noi. 

 

[imas] s-a confruntat periodic, în toți acești ani, cu amenințări și presiuni la adresa activității noastre. Atunci când lucrurile au depășit anumite limite, am adoptat o poziție publică față de aceste situații. În august 2010, eu și compania pe care o conduc am fost amenințați de către un oficial de rang înalt. Și atunci, ca și acum, am semnalat imediat despre lucrurile care se petrec. Indiferent cât de supărătoare au fost la acea vreme măsurătorile sociologice privind aspectele identitare, limba de stat/vorbită, competențele și percepțiile populației în acest sens, compania [imas] a continuat și acest tip de măsurare. De altfel, am remarcat că această temă a stat recent inclusiv pe masa Curții Constituționale din Moldova și a fost emisă o decizie în acest sens. Uneori, lucrăm sub o anumită presiune exercitată de beneficiarii studiilor sau interpuși ai acestora. Și o să vă dau un astfel de exemplu negativ: nu cu mult timp în urmă, am fost nevoiți inclusiv să semnalăm unui donator extern presiunile care se exercitau asupra noastră de către un ONG din Republica Moldova (care avea și rolul de beneficiar), presiuni prin care se încerca modificarea concluziilor unui studiu ce evalua activitatea acelui ONG. 

 

Tema percepțiilor privind societatea civilă nu este nouă. Aceiași indicatori precum cei incluși în sondajele din Iulie și Decembrie 2017 au fost incluși într-un studiu național din 2010, iar comanditarul acelui sondaj a fost un ONG din Republica Moldova. Curios este faptul că atunci nimeni nu și-a manifestat nemulțumirea de faptul că sunt măsurate percepții privind activitatea societății civile. Și nici în următorii ani nu au fost astfel de plângeri, deși studiile de acest tip au continuat. Încrederea în acest sector de activitate este măsurată inclusiv de Barometrul Opiniei Publice de foarte mulți ani. Și mai mulți indicatori au fost incluși într-un alt studiu realizat în 2017 la comanda Promo-LEX. 

 

Stimați reprezentanți ai societății civile, nu trebuie să vă ascundeți în spatele unor acțiuni de gherilă ce au la bază șantaj și amenințări cu scrisori de denigrare privind activitatea companiei [imas]. ONG-urile care vor renunța la cooperarea cu noi pe baza acestui tip de abordare sunt parteneri care sunt rugați să întrerupă orice colaborare cu noi încă de pe acum. Nu mai încercați să ne cenzurați activitatea pentru că ați văzut că nu plecăm nicăieri, în ciuda celor 17 ani de activitate presărați cu presiuni. Nu ne mai propuneți diverse târguri sau beneficii colaterale pentru că ele vor fi întotdeauna refuzate. Nu ne mai chemați la întâlniri de mediere și licitații fictive pentru că ați observat că [imas] nu răspunde unor astfel de invitații. Să știți că înțelegem și știm tot ce ați pregătit la adresa noastră; cu riscul de a pierde anumiți clienți ce ar putea fi impresionați de astfel de demersuri murdare, compania [imas] va merge mai departe, așa cum de altfel o face de 17 ani pe această piață. Am trecut peste situații mult mai dure când politicieni cu greutate ne-au amenințat că vom răspunde penal pentru activitatea noastră, că ne vor închide compania sau expulza din țară când vor veni ei la putere. [imas] condamnă toate aceste abordări care nu au nimic în legătură cu practicile democratice. Declarăm cu toată hotărârea că nu acceptăm nici un fel de ingerință în modul în care ne desfășurăm activitatea și în modul în care vom continua să ne onorăm contractele. 

 

Desigur, departe de noi gândul de a generaliza aceste lucruri asupra întregii societăți civile din Republica Moldova. Ele se adresează unor reprezentanți ai acestui sector, reprezentanți care își vor regăsi cu siguranță în acest comunicat acțiunile întreprinse în această săptămână sau în trecut. 

 

Noi înțelegem toți beneficiarii studiilor noastre care au reacții de nemulțumire la adresa percepțiilor reliefate în studiile noastre. Până la urmă, sunt reacții emoționale, umane. Ca și pe politicieni, noi putem înțelege și reprezentanții societății civile care sunt deranjați de părerile oamenilor. Însă, problemele legate de percepțiile pe care cetățenii le au referitor la clasa politică sau la adresa societății civile nu se rezolvă prin șantaj și amenințări la adresa unei companii sociologice. 

 

Compania [imas] este direct interesată de existența unei societăți civile active și independente în Republica Moldova, având în vedere parteneriatele solide pe care le are de mulți ani cu organizații din aceste sector de activitate. O bună soluție la această situație ar fi desfășurarea unui studiu național în profunzime privind percepția cetățenilor despre societatea civilă din țara noastră. Noi va garantăm toată implicarea, transparența și calitatea necesară; mai mult decât atât, veți avea parte inclusiv de o contribuție din partea noastră la finanțarea acestui amplu studiu. Așa cum am menționat la începutul acestui comunicat, o să vă rugăm doar să vă asumați paternitatea acestui produs socioloigc, iar rezultatele lui să fie aduse la cunoștința întregii societăți așa cum vor fi ele reliefate de către participanții la studiu. 

 

Așadar, vă rugăm să desemnați unul sau mai mulți reprezentanți ai societății civile care să lucreze în strânsă legătură cu noi la elaborarea studiului cantitativ și calitativ privind percepțiile cetățenilor asupra societății civile. 

 

Vă mulțumim anticipat pentru deschidere și cooperare!

 

 

Cu stimă,

Doru Petruți

director general [imas]

 

Toate noutățile